Spaningsplanet “Blackbird”

I nästan 40 år har det legendariska spaningsplanet “Blackbird” hållit hastighetsrekordet för jetplan. Det byggdes av stormakterna för att kunna hålla kolla på fiender någon gång under kalla kriget. Tack vare en särskild utformning av planets yta samt särskilt material gjorde det extra svårt för fiender att upptäcka det här jetplanet på sin radar. Med en maxhastighet på 3530 km/h var det här länge världens snabbaste flygplan. Trots det så pensionerades “Blackbird” redan 1998 och sedan dess har det inte funnits någon klar ersättare. Endast 32 stycken jetplan av sorten “Blackbird” byggdes och de sista två levererades till NASA. Nu menar Boeing att de har tagit fram ett plan som kommer ersätta vårt kära, gamla spaningsplan för gott!

Liten landningsbana en molnig dag

Spaningsplanet “Blackbird” är ett amerikansk jetplan som är utformat för att kunna flyga snabbt och nästintill obemärkt i fienders luftrum. Det tillverkades endast 32 stycken och de sista som levererades var till NASA 1998. Efter det har det länge pratats om vilket plan som kommer bli det nya spaningsplanet som skulle kunna utmana “Blackbird”. Många flyguppvisningar har hållits på olika håll runtom i världen men den som har väntat sig att se något som är snabbare än “Blackbird” har fått gå hem med sänkta axlar. Tills nu då! Är du en av de som tänker gå och kolla på Boeings nya flyguppvisning av det som de hävdar kommer ersätta världens snabbaste flygplan? I så fall ska du komma ihåg att ha med dig rätt utrustning eftersom det här kommer gå riktigt snabbt. Man kan hyra komradio till flyguppvisningar och andra events så att man kan kommunicera med sina vänner som befinner sig på andra delar av staden eller uppvisningsarenan. Om du tänker ta bilder måste du ha en riktigt snabb kamera för att kunna fånga något som går snabbare än 3530 km/h på bild.

Överstiga Mach 3,3

Jetplan i solnedgång

Lockheed Martin utvecklade “Blackbird” för två personer på 60-talet och 12 av de 32 planen som levererades kraschade med åren. Nu är tiden inne då ett nytt plan ersätter “Blackbird” och det är Boeing som kommer presentera den här efterträdaren. Det var en riktigt svår nöt att knäcka menar de som utvecklat nykomlingen. Problemet är att ta sig från Mach 1 och accelerera hela vägen till Mach 5. Mach är en kvot mellan hastighet och ljudhastigheten den genererar. “Blackbird” ligger på ett Mach 3,3. För att lyckas med detta måste utvecklarna av den konkurrerande planet använda sig av en större motor för att få in tillräckligt med luft i motorerna. Impulsen av en luftmatad motor minskar nämligen med hastigheten. Det kommer bli spännande att se om Boeing verkligen lyckats med det de säger att de ska göra. I så fall kommer vi att se ett plan, det vill säga om man hinner med det med blicken, som går snabbare än den legendariska “Blackbird”. Det här är något som kommer skriva historia och är därför väldigt roligt att det händer nu!

Leave a Reply

mts_best