GLIDFLYGPLAN

De tysta men ack så viktiga flygplanen som gjorde det svårt för motståndarna att hitta flygplanen som kunde sköta lossning av både trupper och olika material under andra världskriget utan att höras. Det kan låta otroligt men ett glidflygplan till och med räddade tre soldater ifrån en säker död då de kraschade i en djungel med kannibaler! Läs mer i

Världens Historias artikel och kolla in den otroliga dokumentären på samma sida. Det är en historia som heter duga.

Den historien visar att glidflygplanen hade en bra och nischad roll i kriget som gav flera fördelar. Det fanns flera tillverkare och här är några kända glidflygplan.

Den stora tyska glidaren. Detta stora transportglidflygplan flögs för första gången år 1941 och den tillverkades i tredje riket. Tanken var att det stora flyget skulle ge tyskarna en fördel då de skulle transportera stora överraskningstrupper. Planet kunde lastas med 200 utrustade militärer eller material på 20.000 kg! Men till tyskarnas förtret var flygplanet alldeles för stort för att landa på de flesta tänkta landningsplatser vilket gjorde att det sällan användes. Det var också alldeles för tungt för att vara ett effektivt transportflygplan. Det krävdes tre stycken stridsflygplan för att lyftas. På grund av detta skedde många olyckor och slutligen uppgraderades ME 321 till ett nytt flygplan med 6 motorer som döptes till Messerschmitt ME 323 Gigant.

År 1942 flögs detta glidflygplan för transport och trupp för första gången. Till skillnad från ME 321 ovan var CG-4 väldigt lyckat. Det tillverkades runt 14.000 stycken exemplar av just Waco CG-4. Med en längd på knappa 14,7 meter var planet inte stort men det var flexibelt. Det kunde fälla upp nosen för att lasta en JEEP eller liknande utrustning och hade plats för 13 soldater. Detta flygplan var med om viktiga händelser under andra världskriget och tack vare dess viktiga roll i kriget har man flera glidflygplan sparade. Så än idag kan man se välbevarade CG-4:or på “National Soaring Museum” i New York.

Även britterna gjorde glidflygplan. Ett exempel är Airspeed Horsa som kunde frakta upp till 30 soldater. Detta flygplan var ett övningsplan som var till stor hjälp under andra världskriget. Många flygplan gav stora fördelar i kriget men en tid efter krigsslutet hade man inte längre användning för glidflygplanen och idag finns det inga glidflygplan alls i aktiv tjänst.

Med flygplan överlag kan man samla in eller mäta en stor mängd olika data. Man kan även skicka ut gifter eller gödning på stora fält på kort tid. Att mäta olika saker och samla in olika data är viktigt för vårt välbefinnande samt att få möjlighet att förebygga problem. Själv kan man enkelt göra en radonmätning hemma för att se om man har förhöjda värden. Då kan man få ersättning för det!

Leave a Reply

mts_best