Messerschmitt Bf 109

Ryggraden i Luftwaffes krigsmakt utgjordes av Messerschmitt Bf 109. Modellen togs i bruk under Spanska inbördeskriget och användes ända fram till andra världskrigets slut 1945. BF 109 vann flera luftslag under perioden den var i bruk, än någon annan flygplansmodell har gjort under världshistorien, vilket har givit planet samma legendstatus som det brittiska Spitfire. Jaktplanet togs fram i samband med en tävling där konstruktörer tävlade om att ta fram de bästa stridsflygplanen inom fyra kategorier, från jaktplan till medeltungt bombplan. Messerschmitten vann kategorin jaktplan och började därefter massproduceras vilket var startskottet för dess absoluta framgångssaga. Den första prototypen drevs ironiskt nog av en Rolls-Royce-motor eftersom utveckling av flygmotorer var förbjuden under Versaillesavtalet. I och med starten av andra världskriget revs avtalet upp av Tyskland.

Ett gammeldags bombplan

Den som är intresserad av flygplanskonstruktion bör fundera över det som karriärval. Konkurrensen om utbildningsplatserna är hård, men om man inte riktigt har betygen som krävs kan man komma långt med att göra ett högskoleprov. En ingenjör som arbetar med flygplan kommer alltid att ha arbete och dessutom förhållandevis hög lön. Vill man istället arbeta mer med händerna så kan man utbilda sig till flygmekaniker, den utbildningen är avsevärt mycket kortare och passar den som hellre arbetar med mejslar och nycklar än med miniräknare och penna. Vill du istället bara fortsätta att läsa om fina gamla plan så kan du faktiskt göra karriär av det också genom att bli teknikhistoriker eller krigshistoriker. Det finns många sätt att bli proffs på sina passioner, det gäller bara att vara lite kreativ. Eftersom Messerschmitt BF-109 producerades i så många exemplar kan den som är intresserad ganska lätt leta upp ett kvarvarande plan och titta på det på riktigt. Tidigare år har de funnits på flygvapenmuseet i Linköping, ett måste för alla flygintresserade att besöka med massor av kompletta flygplan, motorer och simulatorer.

Andra världskriget lockar fortfarande

Militär kyrkogård täckt med kors

Trots att det gått mer än sjuttio år sedan det tog slut är vår fascination för andra världskriget större än någonsin. andra världskriget är ett återkommande ämne inom spel, film, musik och dokumentärproduktion. Filmer om andra världskriget vinner fortfarande Oscars och de gamla maskinerna i form av flygplan, skepp och stridsvagnar går på många ställen att beskåda fortfarande, till och med i Sverige, både på museer och hos privata samlare. De fordon som byggdes i Sverige under kriget finns att skåda på de fina museerna i Karlsborg, Linköping och Strängnäs . På flygvapenmuseet i Linköping kan du till och med provflyga nya och gamla flygplansmodeller i deras högteknologiska flygsimulator. Det är samma modell som används av det svenska flygvapnet för att utbilda jaktpiloter. Varför inte göra det till ett sommarprojekt att se så många modeller av flygplan och stridsvagnar som möjligt innan jobbet eller skolan börjar igen? Eller om vädret är dåligt, sitt hemma och titta på de allra bästa filmerna om andra världskriget. Kriget var så omfattande att du inte på hundra somrar kommer att hinna med alla filmer, spel eller böcker.

Leave a Reply

mts_best